BACK

De 3e Klassen Op Werkweek
Amsterdam - 1961

  De leraren hadden een werkweek georganiseerd. We zouden een week lang Amsterdam bezoeken.  

De Dam eind jaren vijftig/begin van de jaren zestig.
Er rijdt een Ford Zephyr. Drie blauw-witte bussen van Maarse & Kroon zijn er te zien. Links van de lantarenpaal staat het huisje waarin de verkeersagent plaatsneemt om het verkeer te regelen tijdens de ochtendspits en het spitsuur aan het eind van de middag.

Het grote gebouw links van Krasnapolsky werd later vervangen door een kantoorpand, moderne hoogbouw. De huizen rechts van Krasnapolsky, op de hoek van de Damstraat, zijn ook door verbouwing veranderd. De gevel van het huis naast Krasnapolsky staat in de oude foto nog in de steigers. Op de kleine foto links is het ook te zien.
Het is de Dam anno 2008.

 

In Amsterdam bezochten we Het Behouden Huis (Huijs), het Goodwill Centrum van majoor Bosshardt. Daar werd ons over het werk van het centrum ten behoeve van prostituees verteld. Ze kregen medische begeleiding die niet alleen henzelf maar ook de volksgezondheid ten goede komt. Dat was toen een unieke en zeer vooruitstrevende aanpak, het begin van een veel grootschaliger zorg. Links een oude ansichtkaart met het Goodwill Centrum. Boven het Goodwill Centrum, Oudezijds Voorburgwal 14 (hoek Oudezijds Armsteeg), gefotografeerd op een zonnige zondag in 2008.

Het Goodwill-Centrum is als een relatief kleine magneet ontworpen door kunstenaar Jan Willemsen en te koop aangeboden op het Waterlooplein.

Op verschillende dagen werden we begeleid door een wethouder van de Gemeente Amsterdam. Een échte Amsterdammer, met Amsterdamse humor. Met hem waren we naar het Goodwill Centrum van het Leger des Heils geweest. Gedurende een wandeling door de stad vertelde hij over hoe de stad gebouwd was, over de rijke kooplieden en de patriciershuizen. Over huizen die op de vlucht gebouwd waren. Over de oorsprong van de naam Amsterdam (Amstelredam), over de Dam, het rak (Damrak) en het binnenrak (rak in = Rokin).

Tijdens een toer in een rondvaartboot door de grachten verzorgde hij opnieuw op boeiende wijze het commentaar. Hij wees ons ook op het gebouw Felix Meritis, Keizersgracht 324, waar de CPN, de Communistische Partij Nederland, toendertijd was gehuisvest. De CPN had een eigen krant, het dagblad De Waarheid (Pravda).

Vanuit de boot keken we schuin omhoog naar de statige gevel met de vier pilaren. De wethouder zei met ironie in zijn stem: "Waar eens de geest werd verheven, wordt thans de waarheid gedrukt".


Dat was de tijd dat de BVD (Binnenlandse Veiligheids Dienst) vanuit de eerste etage in een huis tegenover de communistische boekhandel Pegasus in de Leidsestraat, de in- en uitgaande klanten van de boekwinkel observeerde en fotografeerde.

  We bezochten ook Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht, even voorbij de Westerkerk. Van haar dagboek dat als Het Achterhuis was uitgegeven werd in 1956 een toneelbewerking opgevoerd met Rob de Vries en Martine Crefcoeur als Otto en Anne Frank. Ik herinner me die voorstelling in De Stadsschouwburg van Arnhem. Toen in 1959 The Diary of Anne Frank door George Stevens was verfilmd kwam hoofdrolspeelster Millie Perkins naar Nederland en ook naar Nijmegen waar de film in het Luxor-theater werd vertoond. Ik was één van de scholieren van de delegatie die voor de voorstelling begon aan Millie Perkins werd voorgesteld. De rol van Otto Frank werd vertolkt door Joseph Schildkraut.  

In de zon op een geimproviseerd terras aan het einde van de Weesperstraat.

Een intermezzo in de warme zon op een terrasje. Niet zomaar een terrasje in de stad, maar een houten keet die aan het eind van de Weesperstraat stond, op de plek waar zo ongeveer het kopstation van het Rhijnspoor had gestaan. Nu reed tramlijn 5 daar heen, als ik me goed herinner. De Wibautstraat was in aanleg.

De foto boven: Wie goed kijkt ziet wel iets bekends. Bijvoorbeeld de kin van Simone Kleinlooh, badend in de zon onder het logo van Van Houten. Rechts van haar (links op de foto) zit Rudolf Bruil. Op de voorgrond in het midden zit Diet Eekhof met daarachter Ynskje Janssen. Aan de andere kant van Ria Simone is het hoofd van Wim Molenaar te zien.

Links de Singel bij de Munttoren, toen de kramen op de bloemenmarkt nog niet op supermarkten leken.

Rechts het Muntplein met de Munttoren, het Carlton Hotel en op een stevige mast was het spitsuurhuisje van de verkeersregelende poltieagent gemonteerd.

We logeerden in een jeugdherberg in Muiderberg. Tijdens ons verblijf deden allerlei geruchten de ronde over relaties of vermeende relaties, over romantische gebeurtenissen die zich 's nachts in de tuin van de jeugdherberg in Muiderberg afspeelden, en over wie er allemaal bij betrokken waren. Niet iedereen had dat in de gaten. Ook de leraren niet?

 

 

Nog even een foto maken voor het slapengaan: een herinnering voor later. Het is nu later.

Klokkenbergers zien hier in ieder geval twee bekenden, namelijk de geschiedenisleraar Gerrit Groenhuis, rechts bovenaan, en de directeur, Pa Dekker (zoals die wel genoemd werd), midden voor.
Namen van klasgenoten die op deze foto te zien zijn: Evert Vermeer, Karel Toeter, Wilfred Muntslag, Ad Bakker, Albert Mobach, Jan Dingemanse, Tim Plooij, Winfried de Gooijer, Rudolf Bruil, en ...

Sta je er op en wordt je niet genoemd, dan ontvang ik graag een mail van je.

 
Het Waterlooplein zoals het er - eind jaren vijftig, begin jaren zestig - aan het eind van een lange marktdag uitzag. Zo'n 10 jaar na ons bezoek zou er gedemonstreerd worden tegen de afbraak van oude huizen en grote panden nodig voor de aanleg van de metro, waardoor dat gedeelte van de stad gemutileerd werd en de Weesperstraat opnieuw op de schop ging.
Zo'n 50 jaar later...
Links van de Mozes en Aaronkerk is een nieuw parochiehuis gebouwd. De kerk is mooi gerestaureerd. Een verschil met toen. De huizen rechts van de kerk werden afgebroken toen de metro werd aangelegd. Nu is er een fietspad en de verbrede straat met vrije trambaan. Links in beeld het stadhuisgedeelte van De Stopera. Op de achtergond staan moderne gebouwen. Ze geven aan het geheel een grootsteeds karakter.

Copyright 2004-2009 Rudolf A. Bruil

BACK