1978

 

New York

 

 


West Side YMCA 63rd Street


Als je in New York niet van te voren een hotel had gereserveerd, dan was de beste gok om de West Side YMCA in de 63ste straat te proberen.

Een éénpersoonskamer met tv in de YMCA kostte toen $10 per nacht. Maar "de Y" was vol en ik werd geadviseerd om de volgende morgen het nog eens te proberen. Mogelijk waren er dan gasten vertrokken. Ik heb toen een paar straten verderop in een goedkoop hotel geslapen dat ook maar $10 voor een nacht vroeg, dus DFL 20 tegen de toen geldende koers. De volgende morgen was er plaats in de YMCA en ik heb daar tien dagen overnacht.

Begin jaren '80 - zo vernam ik - was de prijs voor een overnachting al opgelopen tot $40. Een dollar was toen omgerekend al DFL 3. Dus tel maar even 120 gulden neer voor een overnachting.

De televisie bood in de vroege ochtend tekenfilms, ontbijtnieuws van verschillende zenders terwijl Amsterdammers toendertijd alleen Nederland 1 en 2 konden ontvangen (en daar kwam voor mij met een hoge antenne op het dak en een gepiekte versterker in 1976 ook ARD, ZDF en WDR bij).
En er was PBS (Public Broadcasting Service) met educatieve programma's waaronder een serie gesprekken met Susan Sontag, schrijfster, filmer, filosofe, docent, en politiek activiste. En er waren de vele sitcoms waarvan het absurde Soap later één van mijn favoriete soap operas werd.

 

Struttin' on the Avenues

De stad verkennen, ontbijten in een breakfast joint, het Lincoln Centre bezoeken en op een middag een concert bijwonen van Zubin Mehta die de NewYork Philharmonic dirigeerde in een uitvoering van Gustav Mahler's 1ste Symfonie.

Het viel op dat de Avery Fisher Hall - die nu anno 2022 David Geffen Hall heet - een wat droge akoestiek had. Maar ja, wat wil je als je thuis in Amsterdam verwend bent met het Concertgebouw dat praktisch naast de deur staat. Fisher was de man van de Fisher electronica. David Geffen is de man van Asylum Records en Geffen Records en hij heeft een flinke bijdrage gelecerd - zo las ik onlangs - voor de verbetering van de concertzaal.

New York Metropolitan Opera - de MET - gezien vanaf de ingang van de Avery Fisher Hall in 1978


 

Battery Park etc.

In Battery Park aan de westpunt van Manhattan staat het begin van de geschiedenis van Nieuw Amsterdam in steen gebeeldhouwd met de volgende tekst:

Nadat de Kamer Amsterdam der West Indische Compagnie op 22 april 1625 last had gegeven tot den aanleg van het Fort Amsterdam en tien bouwerken daarnevens heeft de koop van het eiland Manhattan in 1626 dien aanleg bevestigd welke de grondslag werd van de stad New-York.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

After the Amsterdam Chamber of the West Indies Company had ordered the construction of Fort Amsterdam on 22 April 1625 and ten other buildings, the purchase of the island of Manhattan in 1626 confirmed the construction which became the foundation of the city of New York.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook ontdekte ik toevallig dat Ellis Larkins - één van mijn gewaardeerde jazzpianisten - toevallig in een bar tegenover Carnegie Hall speelde. Larkins, de pianist die al heel vroeg Ella Fitzgerald begeleidde en die in 1976 in de Westfalenhalle de pianist van folk-zangeres Odetta was. Odetta gaf fascinerende vertolkingen van songs van George Gershwin samen met Larkins en het Illinois-Jacquet-Trio, een optreden dat door het ZDF was uitgezonden.

Dan stond ook nog joggen in het Central Park regelmatig op het programma. En trainen in de gym van de YMCA.

Op een zondagmiddag was er een fair op 2nd Avenue. Daar speelde een blaasquintet tot genoegen van de vele bezoekers waaronder in ieder geval één "deskundige" zo te zien.

 


World Trade Center

Was in 1962 het Empire State building dé bezienswaardigheid, nu moest je uiteraard het World Trade Center gaan bekijken. Toen ik op het dak van een van de torens van het World Trade Center stond zag ik goed hoe het gebouw ontworpen en geconstrueerd was. De buitenkant was een stalen karkas. Op een gegeven moment zag ik ergens op een etage staand dat je zo naar beneden kon kijken, in een open ruimte die daar was gecrëeerd doordat het karkas op afstand van het betonnen centrale deel stond.

Mijn vrienden vertelde ik dat mij het gebouw niet erg solide leek. Ik ben maar een leek, ik was niet positief over de constructie en zeker niet zo lyrisch als jaren later Pamela Geller in haar boek 'Fatwa' erover schreef en het gebouw bijzonder noemde. En ook Donald Trump vond het een zeer solide constructie.
Ikzelf bekeek in 1978 het World Trade Center met andere ogen omdat ik het Empire State Building nog duidelijk in mijn herinnering had. En het Empire State Building is een ouderwets, stevig bouwsel met dikke stenen muren.

 

Aanslag

Radikale Moslims probeerden in 1993 de twee torens van het WTC te vellen door onderin de eerste toren, in de garage, een truck met springstof te parkeren en die te laten ontploffen. De daders wilden de fundering van die toren zodanig verzwakken, dat deze tegen de zuidelijke toren zou vallen en dat beide torens zouden instorten, zo vermeldt Wikipedia. Die opzet mislukte. De explosie richtte wel een enorme ravage aan en zes mensen vonden de dood bij de aanslag en 1042 mensen raakten gewond. De terroristen hebben toen begrepen dat ze de constructie van de WTC torens nog eens goed moesten analyseren.

Gezicht vanaf de Zuidelijke Toren van het WTC op de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge

Ze beseften dat een andere methode gevonden moest worden om de gebouwen in te laten storten. Dat zou een veel effectiever methode moeten zijn namelijk door vliegtuigen in de zijkant van de WTC torens 1 en 2 te laten vliegen. De vliegtuigen zouden dan zonder al te veel weerstand te ondervinden door het stalen karkas de etages binnendringen en naar binnen schuiven. Het kan niet anders of de vliegtuigen hadden explosieven aan boord. Was dat inderdaad mogelijk? De kerosine en de explosieven zouden dan hun werk kunnen doen. Christoph Hoffmann is professor computer wetenschap (professor of computer science) aan de Purdue University in Indiana. Zijn animatie geeft veel informatie over de toedracht en inzicht in de effecten van de 9/11-nine eleven aanslag. Er is ook nog een uitgebreide pagina van wetenschappers die op zoek zijn naar de waarheid en vraagtekens plaatsen bij de overwegingen en uitkomsten van de onderzoeken door de officiëele instanties. Zie "Scientists for 9/11 truth".

Update van 12 september, 2021:

Een raadsel blijft ook nog hoe World Trade Center 7 pas aanzienlijk later op de dag kon instorten zonder de impact van een vliegtuig en dat die gebeurtenis 20 minuten voordat het plaatsvond door CNN en de BBC gemeld werd. Volg het gesprek door Michel Chossudovsky en Richard Gage. Is het allemaal een fabrikatie van Donald Rumsfeld, Dick Cheney, George W. Bush e.a.? Mail Online meldt dat de familie van Geoff Campbell - die als gevolg van de aanval omkwam - om een nieuw onderzoek vraagt.

South Tower (2 WTC) viewing platform / observation deck - 1978

Activity on the top of the North Tower (1 WTC) - 1978

De Twee Torens in de achtergrond - 1978. Het Empire State Building in 1962

Een dergelijk resultaat zou nooit verkregen zijn als ze het Empire State Building op die manier hadden aangevallen. Daar waren dan mogelijk meer vliegtuigen voor nodig geweest zou ik denken en veel explosieven.

Jazeker, het Empire State Building is niet verschoond gebleven van een ramp met een vliegtuig. In 1945 vloog een B-25D Mitchell Bommenwerper in dichte mist in de 79ste verdieping waarbij zo al 20 mensen omkwamen. De 79ste etage brandde uit. De vlammen bereikten ook de 78ste etage.

Het ongeluk was extra tragisch omdat de 27-jarige luitenant-kolonel Bill Smith die in de Tweede Wereldoorlog op verschillende fronten in Europa had gediend en gevochten en daar goed was uitgekomen, na zijn thuiskomst de piloot van de bommenwerper werd en omkwam. Daar is een pagina over.
The day a plane hit the Empire State building.

 

Emigreren

Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren '50 van de vorige eeuw, zijn veel Nederlanders naar Australië, Canada en Amerika geëmigreerd. Vooral Amerika was in die jaren en ook daarna het meest geliefde emigratieland en dan vooral de staten New York, Florida en Californië. De vrienden van mijn ouders die in San Diego woonden waren midden jaren 50 naar Californië getogen en hen zou ik tenslotte aan het einde van mijn reis gaan bezoeken.
Omroep MAX zond daarover een mooi en ook boeiend programma uit.

Als je in de jaren '70 wilde emigreren, dan moest je wel zorgen dat je een sponsor had, iemand die borg voor je stond. En als je die niet had, dan zou je $40.000 mee moeten nemen zodat je geen aanspraak zou kunnen maken op voorzieningen van de staat. Wie definitief in Amerika wilde gaan wonen moest de Engelse taal spreken, moest zich verwant voelen met de Amerikaanse cultuur en bereid zijn het land te willen verdedigen.

In de jaren '70 was het aantal mensen dat emigreerde betrekkelijk laag. Maar allengs groeide het aantal emigranten en de voorspelling is dat het nog flink zal toenemen.
Emigratie naar de USA.

 

Pagina voor het eerst geplaatst op 12 januari, 2019.

CONTACT


TOP OF PAGE

 

© copyright w3schools.com

news and views