BACK

Klas 3c van het Thorbecke Lyceum gevestigd aan
het Willemsplein te Arnhem.

Moet je eens kijken hoe bijzonder deze klassefoto is:
"Jongeren die goed onderwijs kregen en zich zeker voelden in goede handen van kwaliteitsleraren, en op weg waren naar een veelbelovende toekomst."

 

Cursus '57-'58 staat in rode ballpoint achterop de foto geschreven.
Rechts de leraar Frans, de heer Boomsma.

Op de achterste rij (van links naar rechts):
Luc, Ben Klaassens, Rudolf Bruil, Henk, Bert Hamming.

Dan: Peter Neeb, Tjaeko Wind, Willy, Leny, Trudie, Olaf Odinot, Bert.

De rij daarvoor: Henk Verburg, Maarten Severijn, Marijntje, Jan Wagensveld, Carla Bierman, André, Willy, Gerrit Stoffels, Herman Reuter.

Op de voorgrond: Babs, Bert, Mary.

Een klas met 24 leerlingen.

 

Wie zichzelf herkent en niet correct genoemd wordt of
per ongeluk als iemand anders werd geboekstaafd,
wordt gaarne uitgenodigd te reageren.

 

De school had een hbs- en een gymnasium-afdeling. De keuze daarvoor werd gemaakt aan het eind van de derde klas. In de derde klas was ik hoofdredacteur van de schoolkrant "Helicon". We vergaderden onder leiding van een van de leraren.

 

 

De school werd later met andere scholen samengevoegd tot de Thorbecke Scholengemeenschap, een grote "leerfabriek" die elders in Arnhem (Presikhaaf) werd gevestigd.

 

"In 1959 werd het oude gebouw van de voormalige HBS, sinds 1955 Thorbecke Lyceum geheten, gesloopt. Op deze plaats, de overgang van het Gele Rijdersplein naar het Willemsplein, verrees in 1961 de AKU-fontein. De fontein, met het beeld ‘Libelle’ (ook wel ‘Phoenix’ genoemd) van de kunstenaar Shinkichi Tajiri, was een geschenk van de kunstzijdefabriek AKU aan de stad Arnhem bij haar vijftig jarig bestaan. Een onderdeel van ‘de fontein’ (architect: H. Brouwer) was een overdekte galerij met daarbinnen een patio."

Zie Arneym - De Geschiedenis van het Willemsplein

 

Op de achtergrond de winkel van Piet Hoefsloot Woninginrichting. Links daarvan het pad dat naar de Jans Binnensingel leidde. Daar was o.a. De Oosterse Winkel van Piet Windig gevestigd.

 

 


Het voor die tijd prachtige en moderne Rembrandttheater gesitueerd op de hoek van de Apeldoornsestraat en de Jansbuitensingel en ook aan het linkerdeel van het Velperplein. Net als Tuschinski in Amsterdam had het een theaterorkest. Dat speelde altijd in het voorprogramma. Soms was er een act met acrobaten, clowns of wat dan ook te zien. Het Rembrandt-theaterorkest werd uiteindelijk opgeheven en de eerste violist vertrok naar Hilversum, naar de omroep.

Als ik in Amsterdam op het Waterlooplein kom of 's zomers op de Nieuwmarkt, dan kijk ik altijd wel even of er nog een paar interessante ansichten te koop zijn. Daar komen ook deze van "Groeten uit Arnhem" en van het Station vandaan. Arnhem was toen nog intact. Geen opgeblazen station dat - op het moment dat ik dit schrijf) na meer dan tien jaar nog niet af schijnt te zijn, en zonder die afschuwelijke Willemstunnel die naar de Nelson Mandelabrug leidt. Ook de kale weg naar de verbrede Zijpse Poort kan best wat bomen en groen gebruiken.

 

Arnhem, Stationsplein.

Café-Restaurant Royal in de jaren '50.
Er speelde regelmatig een klein zigeunerorkest zoals de verzameling van violisten, cellist, bas en cimbalom heette. Achterop de ansichtkaart staat dat het telefoonnummer 24341 was en het kengetal van Arnhem was K 8300. K is gelijk aan nul.

Deel van het interieur van de Eusebiuskerk.

 

 

Groeten uit Arnhem.

Copyright 2004-2018 Rudolf A. Bruil

REAGEER

>>>TERUG<<<

 

Valburg - De Bevrijding

Aalten 1946-1950

Arnhem - Het Begin

Arnhem - Thorbecke Lyceum

De Slinger van Foucault

De Klokkenberg Nijmegen

Werkweek Amsterdam

Met ss Groote Beer naar New York

Eindexamens

Einde van een Tijdperk

Jazz in Paris

AVRO's Televizier

Intermarco de la Mar

Amsterdam de Phonobar

De Club van Rome

Contemporary Jazz label

Bebop recordings in the 1940s

Een Visum voor Amerika

 

Copyright 2004-2009 Rudolf A. Bruil

REAGEER